Game of Thrones

Posted by Felicia Johansson on February 26, 2017
Casino

HBO’s serie, baserad på författaren George R.R. Martins romanserie ”Sagan om is och eld”, har sedan dess debut för sex år sedan varit en av de mest populära tv-serierna genom tiderna. Förra året vann serien 38 Emmys, något som ingen serie tidigare fått, och ligger fortfarande efter alla dessa år topp 5 på IMDB’s lista över topprankade serier.

Populärast och dyrast

Anledningarna till att denna serie fått så stor popularitet är många. Allt från de stora produktionskostnader som lades ner på serien för att efterlikna den sagolika världen som möjligt och dess oförutsägbarhet som håller tittarna på spänn, till de våldsamma och brutala scenerna som får en att rygga undan och erotiska scenerna som får en att rodna.Särskilt produktionskostnaden är något som inte får bara nämns vid förbifarten. SvD skrev för ett tag sedan en artikel hur bakom kulisserna på denna serie såg ut och det var chockerande summor som presenterades.Första säsongen var nämligen den dyraste serien som spelats in genom tiderna i tv-serie historia, det handlade om tusentals personer både framför och bakom kameran för att inte nämna hur många olika platser de hade inspelningar i. Merparten av inspelningen gjordes i Nordirland i Belfast, resten ägde rum i andra länder som Spanien, Marocko, Kroatien och Island. Bara studion som gjorde filmen ”Titanic” används för några salar i Kings Landing och rum för drakdrottningen. Produktionen har tagit användning av ett riktigt slott för att filma Castle Black, med riktiga murar och rum som man kan vistas i.

Sagan blir till spel

Game of Thrones är oerhört populär, och det är därför inte förvånande att den spritt ut sig i fler medium än TV och bokform. Spel-industrin har tagit sin del av serien och skapat konsolspel, mobilspel och dataspel baserat på både romanen och HBO’s version. Microgaming har lyckats skapa en stilfull slot med stämningsfull design där man kan höra musiken från tv-serien. Symbolerna för de fyra populäraste husen finns med, den svarta hjorten med gul bakgrund för Baratheon, det gyllene lejonet för Lannister, gråa vargen för huset Stark och sist men inte minst huset Targaryen med den trehövdade röda draken. Varje symbol från dessa hus kan trigga speciella bonusar från extra spinns till större multiplikator för vinster, spelet hittas bland annat Mr Green.Spelindustrin frodas i Game of Thrones succé och nu när det blivit officiellt att tv-serien kommer fortsätta med en berättelse annorlunda från boken innebär det dubbel glädje för alla.

I väntan på järntronen

Så när Digital Spy meddelade om sjunde säsongen som släpps i vår, blev spänningen och förväntningarna höga. Många frågor ska besvaras som exempelvis ”vem kommer ta över huset Lannister, hur kommer den norra delen som gjort sig självständiga agera samt den stora uppbyggnaden av Nattväktaren och Daenerys planer för Westeros?Nedräkningen har börjat och tyvärr finns det risk för att förseningar kommer ske. Majoriteten av denna säsong kommer utspela sig i vintertid vilket innebär att inspelning är väldigt väderberoende, ifall det inte snöar tillräckligt finns det risk att ingen inspelning sker alls under en hel dag.Med detta i åtanke får man vänta med stort tålamod. Tills dess får vi unna oss med att se om de tidigare säsongerna eller återuppleva dem i spel.